Briosco Community Library

Location : Briosco, IT
Client : Comune di Briosco
Area : 450sqm
Budget : £700K
Status: Competiton
Competition entry for  the design of a  local public library in Briosco, Lombardy, Italy. The scheme nestles into the existing park landscape with an intensive green roof that maximises the existing community use while reprogramming the site to create a a series of piazzas with varying degrees of privacy.

The Library facade picks up on the region’s strong tradition in the manufacture of terracotta bricks and tiles, referencing the brick patterning of local farm buildings. Building on the morphology of the ‘cascine’ and courtyards prevalent in the local rural buildings, the library brings footfall from the upper park level via a sunken courtyard lightwell.

The building is designed as a series of flexible spaces that are accessed off the main circulation spine and includes lending and reference sections, a childrens library and a flexible community space that is accessible outside of library opening hours.

The project envelope is built to passivehaus standards, taking advantage of the its partial embedding in the topography and passive solar design to keep reduce its environmental impact. The central courtyard allows for good natural cross ventilation of the building.