Art, Community, Cultural, Projects

Lovers’ Telephone

Lovers’ Telephone was devised in collaboration with Brixton Community Base & Sixteen Feet Productions as part of Brixton Design Trail 2017.
The Lovers’ telephone is a multi-sensory installation occupying the stairway of Brixton Community Base. Visitors will be encouraged to engage by listening and sharing oral histories of Brixton. The tubular cloud was installed in the stairway creating opportunities to engage with the recordings in a spatial and collective way. Some will house looped audio recordings featuring accounts of Brixtonian’s from the Windrush Generation (part of the ‘Vintage Voices’ project by Sixteenfeet Productions), and others encouraged you to tell your own story of Brixton.

Art, Projects

Inverted Aquatic Lounge

Location : Rotherhithe, London, England
Client : Self realised
Area : N/A
Status: Complete

The ideas developed in the ‘-scape prototype’ were further developed for the second iteration, entitled “Inverted Aquatic Lounge.” Here, again, lay-flat hose was used to create a seat, but taking into account the properties of the material tested in the prototype, a far more advanced and fluid form was created. An ergonomically refined seat was designed, following the contours of an ideal chair, and carefully composed to occupy a tight space in the terrace of the gallery.

The lay-flat hose was conceptualised even more so as a unifying element, set proud of a hidden steel frame, and looping row by row to generate the entire membrane from a single continuous coil. The end of the coil hangs from one of a set of steel bars crossing the ceiling. These steel bars hold clear plastic bags, hanging past eye level, which serve as habitats for tropical aquatic life forms.

This interpretation of the same language of hose, steel, and plant here creates a spatially compressed moment, where the comfort and ease of the seat and the softness of the vegetation is counterposed by the industrial steel and the spatial complexity of movement through this enveloping sculpture.

The piece was installed at Horatio Jr in collaboration with Rachael Champion as the second part to the exhibition ‘Architecture of Enjoyment’ curated by Marcelle Joseph. The exhibition will run from MAy 9th to June 9th 2015

Art, Projects, Public Realm

‘-scape’ prototype I

Location : Athens, Greece
Client : Self Realised
Area : N/A
Status: Complete

We have been collaborating with the awesome artist and friend of Variant Office, Rachael Champion to design a piece of furniture for an exhibition curated by Marcelle Joseph Projects  that will tour between Fokidos21, Athens and Horatio Jr. London, beginning October 6th 2014.

The exhibition is inspired by French Pholosopher Henri Lefebvre’s forgotten manuscript entitled ‘Towards an architecture of enjoyment’ written in 18973 and published in May 2014, where Lefebvre redefines architecture as a mode of imagination and calls for an architecture of jouissance—of pleasure or enjoyment—centered on the body and its rhythms and based on the possibilities of the senses.

The prototype -scape developed for Fokidos21 picks up on the themes prevalent in Champion’s work exploring the relationship between industry, technology and nature.   The layflat hose when arranged in series, re appropriates itself to form a surface for inhabitation and infill.  This material acts as both a membrane and container for plant life within the piece.  We see each show as an opportunity to reimagine the potential of the material and format of -scape.

The piece is currently being exhibited in Athens and sits within Rachael Champion’s work ‘context for -scape’