Projects, Residential

Foley Road

Location : Claygate, Surrey, England
Client : Private
Area : 100sqm
Status : Tender

Our client came to us to assist them in reorganising their home, a period semi-detached workers house in the historic town of Claygate. Over time the house has undergone a number of piece-meal extensions and additions that have limited the potential of the house for modern family life.

At this stage we are developing the design through a process of collaboration with our client. By breaking the ground floor of the house down in to a series of components for which we developed a number of interchangeable options our client were able to see the implications of various configurations and to quickly see which options worked best for them.

See more of our residential work in our residential section

 

 

News, Residential, Uncategorized

Claygate House is nearly complete

After a wee while in gestation,our project on Foley Road is finally nearing completion…

See more about the project here

Projects, Residential

Summerfield Avenue

Location : Queens Park, London, England
Client : Private
Area : 190sqm
Status: Completed
This project on Summerfield Avenue is a full refurbishment of a Victorian mid-terrace property in the Queens Park conservation area, for which we added a new dormer, rear and side return to the property. Having recently purchased the property, the clients were keen to move forward quickly in order to accommodate their growing family. With that in mind, Variant Office brought the scheme from concept to tender in under 3 months.

In order to make the most of the deep plan of the existing house, a glazed side return brings south light deep into the interior. On the ground floor, a sequence of rooms from front to rear allow for a visual connection from front façade to rear garden, culminating in a spacious kitchen-dining area with a lowered floor level.

The rear extension is clad in brick in keeping with the conservation area.

Careful attention is paid to the refurbishment of the upper storeys, with bespoke built-in joinery and the addition of an extra bedroom and two en-suites. A new stair from first to second floor is designed as a discrete piece of furniture, formed entirely of birch plywood. The stair sits tightly within the hallway, allowing sufficient headroom below and above without penetrating the roofline – a necessity in this conservation area, where a dormer cannot extend to the full width of the building.

See more of our residential work in our residential section

Projects, Residential

Raeburn Street

Architecture Design : Variant Office

Location : Brixton London

Client : Private

Sector : Residential
Area :  50sqm
Status: Planning

Variant office were appointed to develop a loft extension and reorganise the kitchen of this mid terrace property in Brixton on a tight budget.

Working entirely within Permitted Development we proposed maximisiing the kitchen through its reorganisation which allowed us to open the rear wall to better connect with the garden.  Large areas of fixed glazing are articulated by opening timber shutters.

See more of our residential work in our residential section

Community, Projects, Residential

New Homes for Neighbourhoods I

Architecture Design : Variant Office and Erect Architecture

Location : Natal Road, Brighton, UK
Client : Brighton + Hove City Council

Sector : Residential
Area :  100 sqm
Status: Competition

Brighton and Hove City Council organised a competition to regenerate small pockets of leftover space throughout the city. Variant Office, in collaboration with Erect Architecture, proposed this design for an unused piece of land on a steep slope between two existing houses.

 

To make this a place for a family home, we propose a design carefully moulded to its context. Starting with a minimal rectangular volume following the line of the garage next door, we push and pull the planes of the façade and roof to take account of the complex conditions.

At the ground floor, this sculpting creates a sheltered entrance porch; at the first floor it reveals a Juliet balcony that respects the neighbour’s views. To the rear, the first floor pop-out echoes the recess in the front, while above the half-landing the roof drops and brings light in from above.

The proposed house is brick clad, consistent with the material of its neighbours. Its materiality relates to the adjacent garages and ties the new house visually into the existing context. The recesses to the façade create a lively sculptural rhythm.

This is a generous family home with four-bedrooms, fully accessible to Lifetime standards. Entry is to the west, through a hallway which leads straight to a large living/ kitchen/ dining area, which opens directly to the garden. The stair sits visible at the side of this living space and leads to a more private second family room, which overlooks the double-height space below. The bedrooms upstairs are arranged with views both front and back.

See more of our residential work in our residential section

Community, Projects, Residential

New Homes for Neighbourhoods II

Architecture Design : Variant Office and Erect Architecture

Location : Brighton, UK
Client : Brighton + Hove City Council

Sector : Residential
Area :  375 sqm
Status: Competition

Brighton and Hove City Council organised a competition to regenerate small pockets of leftover space throughout the city. Variant Office, in collaboration with Erect Architecture, proposed this scheme for an unused site hidden behind a ring of semi-detached houses: it is an urban mews in a suburban neighbourhood.

A key feature of the Rotherfield Crescent site is that the project could not disrupt access to the lock-up garages on the edge of the leftover space. For this reason, the proposed scheme consists of four terraced houses pulled to the south of the site to minimise overshadowing the neighbours. This strategy leaves the entire perimeter free, and creates two outdoor places: one behind the houses, which is divided into terraced private gardens that soak in afternoon sunshine, and one in front of the houses, which becomes a shared courtyard for all of the neighbours.

There are three three-bedroom houses and one two-bedroom house, all fully designed to Lifetime Homes standard, and all either dual- or triple- aspect. Each house plan responds to its particular condition, but they all echo the same spatial ideas. In every case, a double-height space is provided overlooking a generous living/dining area.

To minimise visual impact the roofs are flat, but the angled ceiling above the stair echoes the pitched roofs of the neighbouring houses, and articulates the façade. The building fabric is brick, in keeping with the historical precedent of the area.

See more of our residential work in our residential section

 

Projects, Residential, Uncategorized

Beddington Gardens

Location : Carshalton, London, England
Client : Private
Area : £150,000
Status: Pre-Planning

The clients at Beddington Gardens appointed us to extend their house by providing an orangery to the rear of the property. The existing house was large and similar to a lot of older houses had been subject to piecemeal extensions over the years. By looking at the opportunities available within the existing envelope we were able to develop an alternative strategy, which provided them with the space they required within the exisitng curtilege of the house. This allowed us to speed up the overall programme by removing the need for planning and a protracted party wall process with the adjoining properties.

This internal reorganisation in turn freed equity, allowing them to convert their attic into 3 rooms under permitted development. Which would allow them to continue to live on site during the reorganisation of the main house. We are currently finalising the tender documents for this preliminary phase of the works.

See more of our residential work in our residential section

Projects, Residential

Rear Extension : Belsize Park, London

 

This project is to provide a new rear extension to a victorian mid-terrace house in the Belsize Park conservation area.

As our client is a musician who enjoys having dinner parties and holding events in the space of her current living room, our proposal aims to provide a continuous space from the kitchen through to the garden via a living and dining area enclosed in a new fully glazed rear extension where she can entertain and perform for her guests. The garden now becomes a key element of the living space allowing for the spaces to be opened up in summer and for there to be light right into the kitchen space throughout the winter.

A linear shelving unit provides detachable elements for bespoke furniture required for social events and our clients expanding book collection whilst also providing visual continuity between the new and old.

Project Team: Ashvin de Vos, Patrick Macdonald, Daniel Fitzpatrick
Location : Belsize Park
Client : Private client
Area : 50 sqm