New Homes for Neighbourhoods II

Architecture Design : Variant Office and Erect Architecture

Location : Brighton, UK
Client : Brighton + Hove City Council

Sector : Residential
Area :  375 sqm
Status: Competition

Brighton and Hove City Council organised a competition to regenerate small pockets of leftover space throughout the city. Variant Office, in collaboration with Erect Architecture, proposed this scheme for an unused site hidden behind a ring of semi-detached houses: it is an urban mews in a suburban neighbourhood.

A key feature of the Rotherfield Crescent site is that the project could not disrupt access to the lock-up garages on the edge of the leftover space. For this reason, the proposed scheme consists of four terraced houses pulled to the south of the site to minimise overshadowing the neighbours. This strategy leaves the entire perimeter free, and creates two outdoor places: one behind the houses, which is divided into terraced private gardens that soak in afternoon sunshine, and one in front of the houses, which becomes a shared courtyard for all of the neighbours.

There are three three-bedroom houses and one two-bedroom house, all fully designed to Lifetime Homes standard, and all either dual- or triple- aspect. Each house plan responds to its particular condition, but they all echo the same spatial ideas. In every case, a double-height space is provided overlooking a generous living/dining area.

To minimise visual impact the roofs are flat, but the angled ceiling above the stair echoes the pitched roofs of the neighbouring houses, and articulates the façade. The building fabric is brick, in keeping with the historical precedent of the area.

See more of our residential work in our residential section