Summerfield Avenue

Location : Queens Park, London, England
Client : Private
Area : 190sqm
Status: Completed
This project on Summerfield Avenue is a full refurbishment of a Victorian mid-terrace property in the Queens Park conservation area, for which we added a new dormer, rear and side return to the property. Having recently purchased the property, the clients were keen to move forward quickly in order to accommodate their growing family. With that in mind, Variant Office brought the scheme from concept to tender in under 3 months.

In order to make the most of the deep plan of the existing house, a glazed side return brings south light deep into the interior. On the ground floor, a sequence of rooms from front to rear allow for a visual connection from front façade to rear garden, culminating in a spacious kitchen-dining area with a lowered floor level.

The rear extension is clad in brick in keeping with the conservation area.

Careful attention is paid to the refurbishment of the upper storeys, with bespoke built-in joinery and the addition of an extra bedroom and two en-suites. A new stair from first to second floor is designed as a discrete piece of furniture, formed entirely of birch plywood. The stair sits tightly within the hallway, allowing sufficient headroom below and above without penetrating the roofline – a necessity in this conservation area, where a dormer cannot extend to the full width of the building.

See more of our residential work in our residential section