loader image

Brick Screen

Dulwich Village Conservation Area SE21

Date

2016-2018

Client

Private

Sector

Homes

Architecture

Full refurb, Rear & Loft Extensions

Interiors

Kitchen, Joinery & Bathrooms, Curation

Located with the Dulwich Estate and in Dulwich Village Conservation Area, this modest Victorian cottage underwent a full refurbishment & extension.

In it, a pair of perforated brick panels connect the considered interiors with its garden.

“From the start of the project I was involved and included. Throughout the process, any questions I had, were answered promptly, effectively, reassuringly and sensitively. “

― Kate

Located with the Dulwich Estate and in Dulwich Village Conservation Area, this modest Victorian cottage underwent a full refurbishment & extension.

In it, a pair of perforated brick panels connect the considered interiors with its garden.

The existing house at Calton Ave was a modest end of terrace Cottage in the heart of Dulwich Village.

Our clients brief was; “Make me fall in love with this house again”. Our challenge was to create the feel of a large house without losing the intimacy of the cottage.

We were keen to maximise the sense of space by connecting the rear extension with the garden by way of corner glazed extension. The perforated brick panels modulate the vew and throw patterns of light across the room.

The Large pivot door sweeps open to invite the garden into the home.

We imagined the interior of the house being a single space, subdivided or broken up by joinery to create more intimate spaces to live, cook, eat and work. Bold use of colour and materials create different atmospheres throughout the house.

” I was challenged by Ashvin to look at different ideas, concepts, and materials, some of which I would not have considered and was supported in going with them. A sign that the architect had the vision and confidence to see that the house would work not only in function but visually.. “

― Kate

Push past the mirrored wall in the master suite to reveal an elegant vaulted changing room.

A dusty pink bathroom with black accents complete the bathroom

 

We focussed on the little details to deliver a wonderful set of spaces that were elegant yet cost effective. 

“From the start of the project I was involved and included. Throughout the process, any questions I had, were answered promptly, effectively, reassuringly and sensitively. I had some ideas of the concept of the renovation of the house and Ashvin incorporated these ideas and developed them into a design that flows and works seamlessly and easily with designated areas within an open plan living space. I was challenged by Ashvin to look at different ideas, concepts, and materials, some of which I would not have considered and was supported in going with them. A sign that the architect had the vision and confidence to see that the house would work not only in function but visually.

I was challenged by Ashvin to look at different ideas, concepts, and materials, some of which I would not have considered and was supported in going with them. A sign that the architect had the vision and confidence to see that the house would work not only in function but visually. His knowledge of all the legal elements of the project supported the ease of planning and construction and throughout the whole process.

The site is challenging and again his vision of what would work without compromising the design was a sign of both his skill, knowledge, and professionalism. Now the project has finished and on time and within budget, I have a magnificent home both inside and out. It sits beautifully and sensitively within the site and its environment. A home in which it is a joy to live. I have no hesitation in recommending Variant Office to anyone contemplating any project.”

Kate

Project Team

$

Structural Engineer: Ian Harban Consulting Engineers

$

Photography: Rachael Smith Photography, Variant Office

Main Contractor

$

TAD Builders

Sub Contractor

$

Glazing Contractor: Dask Timber

$

Rooflight Contractor: DM Window Solutions

Suppliers

$

Interior Doors: Argenta Alu

$

Ironmongery: G Johns

$

Tiling: Reed Harris

$

Specialist Lighting: Davide Groppi

$

Specialist Lighting: Thomas Hoof

$

Curtain: Silentgliss

Brick Awards 2018 Shortlist

Dont Move Improve 2019 Selection

RESIDENTIAL PROJECTS

Brick Screen

Fin House Surrey

Block Colour Brixton

Mono cHrOME

Room in the roof

Corner Glazed

If you have a project in mind we’d be very happy to help you bring it to life.

E: info@variantoffice.com

T: 0203 985 1381

241-251 Ferndale Rd

London SW9 8BJ

Website by - AA Internet