loader image

Room In The Roof

Mapesbury Conservation Area, NW2

Date

2016-2018

Client

Private

Sector

Homes

Architecture

Full refurb, Rear & Loft Extensions

Interiors

Interior Joinery, Bespoke furniture, Bespoke lighting

Nestled in the Mapesbury Conservation area in Brent, this flat in a converted Victorian House underwent a full refurbishment and loft conversion which doubled its useable area and improved the environmental performance of the new home.

The existing flat was a modest two-bedroom flat conversion in the front half of the house. Our challenge was to find the best use for the large loft to create a generous 3-bedroom home.

“We love the drama of our living space. The expansiveness connects us with the outside, be it the patter of rain on the rooflights or the misty winter mornings obscuring the train tracks.”

― Jon & Sinead

The design resolves the loft conversion in an innovative manner by bringing the living spaces into the loft in a magnificent split-level space. This approach uses the grandeur of the existing roof to great effect to create a well-lit sustainable home suitable for modern living.

For our client, everything had to have its place and it all needed to be hidden behind the exquisite birch ply joinery.  To that end, we produced a highly designed furniture solution.

To achieve this outcome on site within the hipped roof we worked very closely with the joiner to interrogate the existing conditions space developing all the fabrication information for the project. This way we were able to deliver on the vision in what appeared an effortless manner.

The blackened Steel finish was developed with the blacksmith to create a lively textured accent to the home.

Hinged off the the big space are intimate little spaces.

We opted for a broken plan layout with spaces hinging off each other. The study is intimate yet connected with the living room.

“The design is simple, yet playful and we keep finding new dimensions to our home “

― Jon & Sinead

 

Maximising use of the spaces available.

The bespoke table

“We love the drama of our living space. The expansiveness connects us with the outside, be it the patter of rain on the rooflights or the misty winter mornings obscuring the train tracks.

The children are still exploring the house love their play nook.

The design is simple, yet playful and we keep finding new dimensions to our home”

Jon & Sinead

Project Team

$

Structural Engineer: Ian Harban Consulting Engineers

$

Photography: Rachael Smith Photography

Main Contractor

$

Ecovia Build

Sub Contractor

$

Glazing Contractor: Ecovia Glazing

$

Rooflight Contractor: DM Window Solutions

Suppliers

$

Interior Doors: Comtur by Ecovia

$

Tiling: Reed Harris

$

Specialist Lighting: Variant Office

Don’t Move Improve 2021 Selection

HOMES

Brick Screen

Mono cHrOME

Light House

The Verandah

Fin House

Room in the roof

Tangram

Block Colour

Corner Glazed

Southside Quarter

If you have a project in mind we’d be very happy to help you bring it to life.

E: info@variantoffice.com

T: 0203 985 1381

241-251 Ferndale Rd

London SW9 8BJ